Gelişmekte olan beynin çeşitli nedenler ile hasarlanması sonucunda hareket ve postür bozuklukları ile seyreden hastalıklar grubudur. Beyin hasarı, doğum öncesi, doğum sonrası dönemde oluşabilir. En sık rastlanılan nedenlerden biri prematüritedir (erken doğumlar). Tüm beyin felci vakalarının %40’ı potansiyel olarak önlenebilir nedenlerden kaynaklıdır.

Gebelik döneminde anneyi etkileyen toksik ilaçlar, alkol, sigara, uyuşturucu, enfeksiyon sık karşılaşılan etken faktörlerdendir. Doğum sırasında,: Anoksif zor doğum, forseps, makat gelişleri, kordon dolanması ve sarılık (hiperbilirubinemi). Doğumdan sonra ise travma, menenjit, hidrosefali  sık görülen sebeplerdendir.

Beyinin tutulan bölgesine göre hastalık çeşitli tablolar ile çıkabilir. Buna göre fizyolojik sınıflama yapılırsa;

1) Spastik tip: En sık rastlanılan tiptir. Aşırı kasılmalarla karakterizedir.

2) Atetoid tip: İstemsiz hareketler, konuşma güçlüğü ve anlamsız yüz gibi belirtiler vardır.

3) Ataksik: Titreme, nistagmus (gözlerin istemsiz salınımı) ve denge problemleri izlenir.

4) Yaygın bozukluk: Rijidite kas sertliği), zeka geriliği, yürüme ve konuşma bozukluğu, ağızdan tükürük akması, idrar gaita tutamama kontrol edememe belirtileri ile seyreder. En kötü seyreden tiptir.

Beyinde meydana gelen bu bozukluklar kalıcıdır, ancak ilerleyici değildir. Serebral Palsiye neden olan başlıca faktörleri şöyle sıralayabiliriz:

  1. Doğum öncesi nedenler
  2. Doğuma bağlı nedenler
  3. Doğumdan sonra gelişen nedenler

Serebral Palsi Tanısı Nasıl Konur?

Aileden alınan hikaye, çocuğun muayenesi, yardımcı laboratuar incelemeleri ile tanı konur. Laboratuar incelemeleri arasında bazı özel kan ve idrar tetkikleri, beynin bilgisayarlı beyin tomografisi veya manyetik rezonans görüntüleme denilen daha ayrıntılı bir tetkik ile incelenmesi, yer alır.

Fizyoterapi neden gereklidir?

Fizyoterapide amaç doğru hareketin öğretilmesidir. Çocuğun gün içinde düzgün duruşu sağlanabilirse normal hareket gelişiminin olabilmesi için gerekli duysal uyarı sağlanmış olur.

Fizyoterapiye riskli bebeklerde, yani anne karnında doğum sırasında veya sonrasında sorunu olan bebeklerde, yeni doğan döneminde başlanmalıdır. Tedaviye erken başlamanın istenmeyen kasılmaları önlemede, bebeğin doğru duruş şekillerini öğrenmesinde, kendi vücudunu hissetmesinde, ileride gelişebilecek eklem sertliklerini (kontraktürleri) önlemede ve normale yakın hareket özelliklerini kazanmasında etkilidir.

Merkezimizde kullandığımız Fizyoterapi teknikleri

Egzersiz Tedavisi.

Bobath Terapi (Nörogelişimsel Tedavi)

Elektroterapi

Uzay Terapisi

Manuel Terapi

Kinezyo Bantlama

Berat Akdağ

Fizyoterapist

Mesaj Yaz
1
Merhaba ben Digiyardım,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?