Grup Oyunlarının Çocuklar Üzerindeki Önemi

Grup halinde oynanan oyunlar, çocuk gelişiminin önemli bir parçasıdır. Çocuklara takım çalışmasını ve yardımlaşmayı öğretir. Özellikle de utangaç ve çekingen çocukları cesaretlendirip özgüvenlerinin gelişmesini sağlar. Ayrıca, grupla oynanan oyunlar çocukların birbirleri ile sağlıklı bir şekilde iletişim kurmayı öğrenmeleri için oldukça etkili bir yöntemdir.

Çocuklar bu şekilde sosyal becerilerini geliştirip kendi kişiliklerini tanımaya başlarlar. Tabii ki her şey sadece eğlence değildir – grup oyunlarının eğlenceli oldukları kadar eğitici olmalarını da sağlayabilirsiniz. Çocuklar grup olarak oyun oynadıklarında paylaşmayı, birbirlerine saygı duymayı ve ekip halinde problem çözmeyi öğrenirler. Bu yazımızda çocuklar için grup oyunları fikirleri bulabilirsiniz. Özetlemek gerekirse;

  1. İçinde yaşadığı dünyayı ve çevresindeki insanları tanır ve anlar.
  2. Düşünür ve deneyim kazanır.
  3. Maddelerin özelliklerini, kavrar.
  4. Kendi gücünün sınırlarını keşfeder ve deneme fırsatını bulabilir.
  5. İnsanlar arasındaki ilişkileri öğrenir ve kavrar.
  6. Paylaşmayı, arkadaşlarının isteklerini kabul etmeyi veya onlara kendi isteklerini en kolaylıkla nasıl kabul ettirebileceğini yaşadığı çatışmalarla öğrenir.
  7. Çeşitli fikirler geliştirmeyi, bunları uygun bir şekilde ifade edebilmeyi öğrenir. Ayrıca farklı fikirlere de saygı duymayı öğrenir.
  8. Duygularını daha rahat ifade edebilir.
  9. Fikirlerini geliştirdiği gibi, iç itilimlerini de geliştirir. Örneğin; Saldırgan davranışlara sahip olan bir çocuk, oyunlar aracılığı ile saldırganlık duygularını kimseye zarar vermeksizin ifade etmeyi öğrenir.
  10. Endişelerini kontrol altına alır.
  11. Zaman zaman içine düştüğü çaresizlik duygularından ve korkularından kurtulur.
  12. Suçluluk duygusundan kaynaklanan davranış ve düşüncelerini açığa çıkarır.
  13. Deneyimlerini geliştirir ve öğrendiklerini pekiştirir. Yaşıtları ile birlikte olmanın zevkini tadarken, onlarla geçinmenin de yollarını keşfetmeyi öğrenir.

Çocuklar için grupla oynanan oyunlar

UYKUCU HOROZ

Tüm çocuklar yumurta olup, yere otururlar. Uyur gibidirler ve gözlerini açmazlar. Öğretmen tek tek başlarına dokunur. Başına dokunulan çocuk, sessizce kalkar ve öğretmenin peşinden gelir. Son çocuk kalana kadar, öğretmen çocukların başlarına dokunarak kaldırır. Sona kalan çocuğun etrafında sessizce halka olunur. Ve birden, “uykucu horoz, uykucu horoz kalk artık!” diye bağırırlar. Uykucu horoz arkadaşlarını yakalamaya çalışır.

MİKROP

Sayışmacayla seçilen çocuk mikrop olur. Arkadaşlarına dokunarak onlara hastalık bulaştırmaya çalışır. Diğerleri de mikroptan kaçmaya çalışırlar. Hastalık kapan çocuk, hasta rolü yaparak yere oturur. En sona kalan çocuk diğer oyunda mikrop rolünü alır.

ÇORAPLAR – AYAKKABILAR

Sınıf iki eşit gruba ayrılır. Oyun alanının bir başına ve bir de sonuna ikişer daire çizilir. Çocuklar çoraplarını çıkarıp ilk daire içine koyarlar. İkinci dairenin içine de ayakkabılarını koyarlar. Yarışma başlayınca çocuklar sırayla ilk önce ilk daireye giderek çoraplarını, ikinci daireye giderek ayakkabılarını doğru bir şekilde giyerek, sıranın arkasına geçer, yerini arkadaşına bırakır. Oyun her çocuk yarışana kadar devam eder.

DUDAK OKUMA

Çocuklar öğretmeni rahatlıkla görebilecekleri biçimde otururlar. Öğretmen ses çıkarmadan sadece dudaklarını oynatarak bir şeyler söylerken çocuklar da öğretmenin ne söylediğini anlamaya çalışırlar.

NE SESİ?

“Ne sesi?” oyunu için masalara geçilip, sandalyelere oturulur. Çocuklar gözlerini, masaya yatarak kapatırlar. Bu sırada, onlara çeşitli sesler dinletilir. (Anahtar sesi, alkış, tef, kapı açma vb.) Bu seslerin neye ait olduğunu tahmin etmeleri istenir. Sesler hızlı yavaş, ince–kalın vb. şekillerde çıkarılarak, oyun zenginleştirilir.

Kaynakça :

http://www.egitimhane.com/sinif-ici-oyunlar-k5631-0.html

http://www.egitimtercihi.com/okulgazetesi/19515-oyun-ve-cocuk-icin-oyunun-oenemi.html

 

Merve Fidan

Psikolog

Mesaj Yaz
1
Merhaba ben Digiyardım,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?