Çocuk Gelişimi ve Spor

Spor yapmanın fiziksel ve mental sağlığımıza olan etkisini gösteren yüzlerce akademik çalışma var. Biz de bu yazımızda sporun çocuk gelişimine olan etkisine kısaca değineceğiz.

Çocuklar İçin Spor Yapmanın Önemi ve Faydaları

Disiplinli bir yaşam sağlar…

Spor yapan ve bir takımla çalışan çocuk, kendi değerinin farkındadır. Özgüvenli, sorumluluk bilinci yüksek, disiplinli bireylerdir. Takım içindeki çocuk spor aktivitelerine katılırken grup içerisinde hareket etmeyi, kazanmayı veya kaybetmeyi, kurallara uymayı öğrenir.

Sağlıklı bir beden ile çocukları hastalıklardan uzak tutar…

Spor, çocukların gelişme döneminde kas ve eklemlerin güçlenmesini, kalp ve akciğer gibi organların gelişmesini sağladığı gibi sindirim sisteminin de düzenli çalışmasında olumlu bir etki sağlar. Dolayısıyla yetişkin dönemde karşılaşabileceğimiz kalp hastalığı, hipertansiyon mide, barsak hastalıkları gibi birçok hastalığın görülme sıklığını belirgin ölçüde azaltır.

Ruhsal ve fiziksel dengeyi destekler…

Spor yapan çocuklar, yaptıkları spor dalına göre değişmekle birlikte güçlü reflekslere ve yüksek odaklanma becerilerine sahiptirler. Bu özellik onların bilişsel (zihinsel) gelişimlerini önemli oranda artırır. Daha az stresli daha az kaygılıdırlar. Depresyon bu çocuklarda çok daha nadir görülür. Yaşanılan sorunlar karşısında hızlı ve çözümcül karar verme yeteneğine sahiptirler. Sigara ve madde kullanımı gibi zararlı alışkanlıklardan uzaktırlar.

Çocuğun okul başarısını yükseltir…

Bu çocukların hafıza ve öğrenme kapasiteleri çok daha fazla gelişir. Hızlı karar alma ve çözme konusunda yetkindirler. Bu nedenle matematiksel başarıları oldukça yüksektir.

Enfeksiyon sıklığını azaltır…

Düzenli olarak spor yapan çocukların bağışıklık sistemi çok güçlüdür, daha sağlıklı beslenirler. Bu nedenle hastalıklara karşı dirençleri çok yüksektir, daha az hastalanır daha az doktora giderler.

Ebeveynler Spor Konusunda Nasıl Bir Yol İzlemelidirler?

Çocuklara erken yaşta spor alışkanlığını kazandırmak adına faydalarını anlatmalı ve okul ortamındaki spor aktivitelerine yönlendirmelidirler. Sportif faaliyetlerden keyif almalarını sağlamak ve özendirmek açısından zaman zaman tüm aile birlikte ortak bir spor etkinliği planlayabilirler.

Hangi Spor Hangi Yaş Grubunda Yapılmalı?

Her çocuğun spor yapma yeteneği gelişim düzeyine bağlı olarak birbirinden farklı olduğu gibi hangi yaşta hangi sporun yapılacağı da oldukça önemlidir…

2-4 yaş spor aktiviteleri

Bu yaş çocukları koşma, yakalama, sıçrama gibi birçok temel becerileri yapabilirler. Hareketli nesneleri izlemede zorlanır, dikkatleri kısa sürelidir. Kopya ederek öğrenirler. Planlanmış uzun süreli aktiviteler uygun değildir. Değişik eğlenceli oyun aktiviteleri yaptırılabilir. Açık havada bol vakit geçirmeleri sağlanmalı. Koşma, zıplama, yakalama veya trambolinde zıplama gibi bol bol oyun oynamaları sağlanmalı. Jimnastik, dans veya yüzme gibi sporlar bu yaş çocuğunun kasların gelişimini için uygundur.

5-7 yaş spor aktiviteleri

Bu yaş döneminde bireysel aktivitelere ağırlık verilmelidir. Bu dönemde fiziksel dengenin gelişimi ve dikkat süresinin uzaması ile hareketli nesneleri daha iyi izleyebilirler. İp atlama, seksek, jimnastik, bisiklete binme, ağır olmayan toplarla oynama, atma, yakalama,, tırmanma, gözetim altında yüzme, kendi vücut ağırlığı ile veya hafif toplarla ağırlık çalışmaları önerilir. Altı yaştan sonra çocukların motor yetenekleri ve güvenlik algılamaları artmaktadır. Takım sporlarına uyum sağlama yetenekleri artar. Çocuklar motive etmek için hareketlerinden övgü ile söz edilmelidir.

8-10 yaş dönemi spor aktiviteleri

Karmaşık aktiviteleri yapabilme becerilerinde artış olur. Kurallara uyma ve takımla hareket edebilme yetileri başladığından, tenis, yüzme, basketbol, futbol, voleybol, yelken, hentbol aikido, binicilik, okçuluk yapabilirler.

Sumeyye Damar

Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

Mesaj Yaz
1
Merhaba ben Digiyardım,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?